Tinklinis marketingas yra sekta

Na, gerai, gal ne sekta tiesiogine to žodžio prasme, bet žodyną vartoja būtent tokį. Taip pat ir sporto klubai, kai kurios reklamos. Lietuvoje pastarieji dar ne taip paplitę, bet TM spąstai jau po truputį tampa kasdienybe. „Nevergauk“, „Dirbk sau“, „Darbas tik iš namų ir pagal tave“, „Pritaikyta būtent mamoms“, „Pats geriausias produktas“, „Nereikia jokių investicijų“, „Kilk karjeros laiptais ir pasiek auksinį lygį“ ir dar daug kitų išsireiškimų, kuriuos pamačius iškart norisi bėgti kuo toliau, o dažnai žinučių antplūdis pasireiškia ir privačiai, niekieno neprašomas. Čia tik vienintelis pavyzdys iš perskaitytos knygos „Cultish: The Language of Fanaticism”.

Šioje knygoje rašoma būtent apie sektose vartojamą kalbą, kaip ši kalba paveikia žmones, pritraukia juos net nesuprantant, jog tai sekta. TM čia tik labai lengvas ir paviršutiniškas pavyzdys, nors vėlgi, kai kuriem pasibaigęs visos šeimos santaupomis, įsiskolinimais.

Tačiau labiausiai dėmesį atkreipia pasakojimai apie tikras sektas, dėl kurių tikėjimo žmonės net paaukojo gyvybes. O tokių būta net ne viena: “Jonestown”, “Heaven’s gate”. Koks turi būti iškalbingumas lyderio, kad pritrauktų tiek žmonių, įkurtu naujus miestus, apeitų įstatymus, ir galiausiai kai kuriuos įkalbėtų užbaigti savo gyvenimus dėl „geresnės“ ateities ar tikslo?

Taip pat buvo įdomu skaityti apie scientologiją. Žmonės kalbinami tiesiog gatvėje, kviečiama atlikti asmenybės testą ir vėliau jau kelio atgal nėra. Daugelis tiesiog tampa užverbuoti. Ir tai įvyksta būtent gebėjimu įtikinti, įkalbėti žmogų, viską pateikti truputį kitaip nei yra iš tiesų.

Klausiau audio knygos, todėl knygos pateikimas neužkliuvo. Popierinį variantą gal ne taip įdomu būtų skaityti, nes autorė dažnai leidžiasi į savo asmeninius prisiminimus, apie tai, kaip jos tėvai priklausė sektai, o pati kalba lieka antraplaniame vaidmenyje. Tuo pačiu dažnai vartojama „papasakosiu apie tai vėliau“, „apie tai jau netrukus“. Kodėl gi nesuskirsčius knygos geriau, labiau struktūrizuotai?

Vis tik ši knyga viena geriausių klausytų 2023-iaisiais metais ir tikrai ją rekomenduoju norintiems sužinoti truputį daugiau apie sektas. Ir tikrai pati norėčiau daugiau knygų šia tematika.

  • Puslapiai: 309
  • Metai: 2021
  • Įvertinimas: 4/5
  • Audio knygos klausiau per Everand programėlę

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *