Geneali moteris, tik be vertybių

Norėčiau būti tokia sumani, kad sugebėčiau apsukti galvas tiek daug žmonių. Įsivaizduokit, įkuriat įmonę, visiems paskelbiate, jog turite kone stebuklingą išradimą, investuotojai moka didžiulius pinigus, turite 800 darbuotojų, mokslininkų, valdybą, apie jus rašo žurnalai, įmonės pradeda pirkti jūsų techniką, tik bėda, iš tikro niekas neveikia. Kaip? Kaip reikia sugebėti apgauti tokia begalę žmonių ir užtildyti jų dar daugiau, kad niekas neiškiltų į viešumą.

Ši knyga, pagrįsta tikrais įvykiais, nušviečia šokiruojančią istoriją apie biotechnologijų bendrovę „Theranos“ ir jos įkūrėją Elizabeth Holmes. Autorius John Carreyrou pasitelkdamas buvusius įmonės darbuotojų pasakojimus, teismų dokumentus bei begales kitų šaltinių, atskleidžia vieną įspūdingiausių ir įtempčiausių pasaulinio verslo skandalų.

Revoliucinis įmonės prietaisas, turėjęs pakeisti medicinos diagnostikos pasaulį buvo mini-laboratorinis įrenginys, kurio tikslas – atlikti įvairių kraujo tyrimų analizę iš piršto bei labai mažo kraujo kiekio. Šis prietaisas, vadinamas „Edison“, turėjo būti toks paprastas naudoti, jog patys pacientai šiuos tyrimus galėtų atlikti namie ar privačiose klinikose. Tik bėda, galiausiai paaiškėjo, jog šis technologinis stebuklas buvo tik reklaminis triukas. Tačiau tiesai išlįsti į dienos šviesą prireikė ne vienerių metų. Daug darbuotojų buvo prigąsdinti, sekamas jų kiekvienas žingsnis įmonėje, pasirašomos tokios konfidencialumo sutartys, jog galiausiai šie bijojo atskleisti tiesą, nes kiekvienas pasipriešinęs – paduodamas į teismą.

Įmonės įkūrėjos Elizateh Holmes įkvėpimas – Steven Jobs. Iš šio perėmė net savo įvaizdį: juodas megztukas ilgu kaklu, tamsios kelnės. Ji buvo labai charizmatiška, kalbant su žmonėmis visiškai pakeisdavo savo asmenybę bei kalbėjimo manierą. Viešojoje erdvėje jos balsas tapdavo žemesnis, gilesnis, lėtesnis. O tai vyrams, kurių visgi šioje rinkoje daugiausiai ir jie būdavo pagrindiniai investuotojai, darė įspūdį.

Autorius atliko milžinišką darbą atskleisdamas „Theranos“ apgaulę bei suteikdamas galimybę buvusiems įmonės darbuotojams prabilti. Šis žurnalistinis tyrimas galimai išgelbėjo ne vieną gyvybę, nes kiekvieno tyrimo atsakymai buvo klaidingi, tad ir vaistų ne/skyrimas galėjo pakenkti pacientams, atlikusiems šį mėginio paėmimą. Ši knyga atkreipia dėmesį į etinius bei teisinius klausimus, kurie pinasi tarpusavyje ir parodo kiekvieno žmogaus skirtingą moralę.

Po šios knygos manęs laukia dokumentinis filmas „The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley“ bei mini serialas „The Dropout“.

  • John Carreyrou „Blogas kraujas“
  • Vertėja: Rasa Birutė Uselienė
  • Leidėjas: Liūtai ne avys
  • Metai: 2019
  • Puslapiai: 368
  • Įvertinimas: 5/5
  • Klausiau audio knygos per audioteka.lt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *