Knyga, verta N-20 cenzo

Knygos „Liudvikas, Lietuvos karalius“ pristatymas knygų mugėje

Vos tik atvažiavus į Vilniaus knygų mugę, skubėjau į romano pristatymą, kuriame dalyvavo ir pats autorius Regimantas Dima, o pokalbį bei diskusiją vedė Mantas Adomėnas. Ar gali būti geresnis duetas?

Trumpai buvo pristatytos prieš tai rašytojo išleistos knygos ir šio romano ypatingumas. Jis meta iššūkį žanrinėm taisyklėm, galima net įvardyti, jog yra keleto žanrų samplaika: utopija, galima realybė projektuojama į ateitį, politinis traktatas su satyros elementais, romanas, kuriame gausu fantazijų, projekcijų. M. Adomėnas net pajuokaudamas teigė, jog šis romanas yra „sprogstamojo turinio, juk prieštarauja Llietuvos Respublikos konstitucijai“.

Čia persikeliame į Aukšutinį Antakalnį. Jame persipina istorijos, kurių personažai matomi pro langą. Nors autoriui neįprasta, pagrindinė knygos veikėja yra moteris, nors ankstesniuose romanuose jie buvo vyrai. R. Dima teigė, jog pasirinkdamas viską pateikti iš moters perspektyvos, labai rizikavo, bet tikisi, jog pavyko. Autorius norėjo koja kojon žengti su naujovėmis, išbandyti kažką už savo komforto ribų, panagrinėti naujas beatsiskleidžiančias temas. Bet teko pripažinti, sunku persprasti, įsijausti į moterų vietą, todėl tai paskutinis kartas.

Autorius neslepė, jog jo kūrybą veikia ir kiti autoriai. Vienas iš ju yra Bulgakovaso, o pačiame romane galima rasti aliuzijų į „Karas ir taika“. Tačiau šiuo romanu R. Dima tarsi kelia protestą prieš vidinę rusiją, kuri vis kartais išlenda.

Jei šis romanas turėtų amžiaus cenzą ar būtų sukurtas Netflix seralas, tai tikrai būtų N-20 ar net N-30. Alternatyvios istorijos siužetas įtraukia, iš buitiškos situacijos išsivysto geopolitinis scenarijus ir net pradedi įtikėti, jog viskas, kas parašyta – yra įmanoma. Tačiau tada pro langą įskrenda nuogos moterys, gausu intymių scenų ir didžiai Manto Adomėno nuostabai, net seimas tampa mitologizuojamu.

Šią knygą įsigyjau iš leidyklos „Briedis“ stendo, kuriame parašus dalijo autorius, tad galiu pasidžiaugti ir savu egzemplioriu. O taip pat galima išduoti paslaptį, jog bus ir šio romano tęsinys. Tad jei ieškote politinio trilerio, utopijos, istorijos, romano, kuris verčia ir pasukti galvą, „Liudvikas, Lietuvos karalius“ kaip tik jums.

  • Knygą galite įsigyti: ČIA
  • Puslapiai: 192
  • Metai: 2024

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *