Tikras pasakojimas

Žinau, kad autorė 2022-aisiais laimėjo Nobelio literatūros premiją, ties tuo mano žinios baigėsi. Knygų klube buvo pasiūlyta perskaityti jos biografiją, ar tiksliau vieną atkarpą iš gyvenimo, „Įvykis”. Vos 96psl, bet tiek minčių ir visuomenės požiūrio atskleidimo kitur dar reiktų paieškoti.

Abortas. Viskas. Atrodo jausmai jau liejasi per kraštus. Tik ne čia. Autorė taip sugeba atsiriboti, jog atrodo, kad pasakojama apie mokslinį eksperimentą, kažkokią tai istorijos atkarpą visuomenėje. Autorė nelenda į vidinius jausmus ar išgyvenimus. Pateikia tai kaip įvykį, kuris buvo, praėjo ir jį išgyveno.

Visgi buvo įdomu skaityti apie rašytojos apsisprendimą, pagalbos paieškas ir gana drąsų tiemukiškumą su pažįstamais žmonėmis. Čia abortas egzistuoja tik paribiuose, tad apie jį kalbėti ar tuo labiau atlikti – uždrausta. Tačiau juk nuo to jie nedingsta. Tad šioje nelengvoje situacijoje atsiduria Annie. Kuo galima pasitikėti, o kada geriau patylėti?

Labiausiai mane papiktino moterų socialinio statuso bei požiūrio į jį skirtumai. Jei tu studentė, suprask, protinga mergina, viskas priešaky, tai pasidaryti abortą dar ne taip smerktina. Tačiau jei tu paprasta moterėlė, gyveni kokiam kaime, viskas, esi neverta net ligoninės adekvataus bendravimo su tavimi ir būsi nulydima gėdingiausiu žvilgsniu.

Apie vyrų, kurių čia buvo tikrai ne vienas, požiūrį net nekalbu, teks paskaityti patiems.

  • Leidykla: Balos lankos
  • Metai: 2023
  • Puslapiai: 96
  • Vertėja: Violeta Tauragienė
  • Įvertinimas: 5/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *