Matuojies penius?

Sulaukiau panašių dviejų žinučių, kai stories užklausiau apie šiais metais perskaitytų knygų skaičių. Na, suprask, vaikinai mėgsta matuotis, kurio didesnis, tai, matyt, tu nori palyginti, kas perskaitė daugiau knygų.

Gal ir būtų teisybė, jei perskaityčiau 300 knygų per metus ir jausčiausi nepralenkiama. Tačiau mano skaičiai skaitančiųjų bendruomenėje gana vidutiniai ir net į mažesniąją pusę. Na, kur aš galiu lygintis, kai perskaičiau 35 knygas, bet pažįstų ir tokių žmonių, kurie perskaitė 100. Net ir be klausimo buvo aišku.

Aš čia tikrai nesiskundžiu (nebent pati sau, nes tikrai žinau, kad per daug scrollinu tiktoka, per greit išsiblaškau ir tiesiog dažnai švaistau laiką). Ir man tiesiog įdomu, kiek ir kokias knygas perskaito kiti žmonės. Taip užmatau jų rekomendacijas, sužinau daugiau ir apie juos pačius.

Facebook skaitytojų grupėje žmonės dalijasi, kiek gi perskaito knygų per mėnesį. Pasidžiaugiu su jais, komentaro dažniausiai nepalieku, ir tiesiog pagalvoju „oho, norėčiau ir aš taip“. Ir čia be jokių blogų intencijų ar ironijos. Man įdomu stebėti, kaip mes skirtingai mėgaujamės literatūra bei kokias knygas išsirenkame skaityti.

Tačiau labiausiai mane nustebino ir net nuliūdino viena situacija. Moteris grupėje pasidalijo, jog per porą savaičių trukusias atostogas perskaitė apie 20 knygų (tikslaus skaičiaus neprisimenu). Esmė ta, jog ją taip užsipuolė, kad jos vietoje aš daugiau gyvenime nebenorėčiau niekuo dalintis. Tad skaitytojų bendruomenėje kartais tolerancijos šituo atžvilgiu trūksta. Daugelis rašė, kad tokie skaičiai neįmanomi, ar ji nevalgė, neturi gyvenimo ir net nevaikšto į tualetą? Kažkas net matematiškai apskaičiavo. Suprask, meluoja ir nori tik dėmesio. Na, o koks mums skirtumas, ar žmogus norėjo nuoširdžiai pasidalinti savo skaitiniais, o jei ir pasigirti, tai kodėl gi ne? Galima juk ir tuo pasidžiaugti. Tačiau dažniausiai tokios pagyros sutinkamos neigiamai.

Skaityk ir tylėk, kiek perskaitei, nes jei perskaitei daug, tai niekam nerūpi ir tu tik giriesi. Bet aš noriu pasidžiaugti, noriu ir kitus paskatinti skaityti! Visada sakau, net ir viena perskaityta knyga per mėnesį ar net metus yra labai gerai! Mokyklos laikai skaičiau tik privalomą literatūrą, nieko papildomo. Studijų laikais net to beveik nedariau, o jau baigus universitetą – kažin, ar perskaitydavau bent 3 knygas per metus. Ir tik atsiradus vaikams supratau, kad man reikia atotrūkio nuo pasaulio ir savų minčių. Tad taip ir prasidėjo mano simpatijos knygoms.

Mano aplinkoje skaitančių gana mažai. Gal todėl ir pati nesureikšminu jokių skaičių, nes visi man atrodo geri. Skaito daug – gerai. Skaito mažai – irgi gerai, svarbu bent kažkiek perskaito. Bet ir tai, juk kiekvienas su savu gyvenimu, savais hobiais. Todėl leiskit pasigirti bent perskaitytom knygom, nes, dažnu atveju, niekuo kitu pasigirti negali/u.

  • Nuotrauka: Gabrielė Baltiejienė

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *