Rekomenduoju tik audio knygą originalo kalba

Dieną, prieš pasaulį apskriejusią žinią apie Matthew Perry mirtį, naršiau baltoslankos puslapy ir ieškojau, kokią gi naują audio knygą pradėti. Ryte atsibudusi, radau ir atsakymą. Tik klausiau jau ne lietuvių kalba, o anglų, knygą įgarsino pats jos autorius.

Internete mačiau gana daug neigiamų atsiliepimų, ne tik lietuvių skaitytojų, tačiau ir užsienio spaudos. Nuo straipsnių apie Keanu Reeves iki Julia Roberts. Naujoje knygos versijoje dalis apie tai, jog Keanu Reeves, pasak autoriaus, prastas aktorius, išimta, nes susilaukė milžiniškų priekaištų. Stebint iš toli, to nesuprantu ir nematau tam didelės prasmės, juk knyga ne apie tai. O kalbant apie moteris, tikrai ne visos apsidžiaugė būdamos čia paminėtos. Vėlgi, iš knygos aš susidariau nuomonę ne apie jas, o apie Matthew Perry, kuris labai intymių ar neigiamų detalių apie jas neatskleidė.

Kartais pasakojimas apie savo gyvenimo moteris man užkliūdavo. Galbūt labiau žodynas, kuris pasirodė labai savininkiškas ir vienpusis. Tiek problemų, tiek priklausomybių ir atkritimų, o jį paliko tik viena mergina? Ar tikrai? Ar tikrai jis visada visad būdavo tas pirmasis, kuris nutraukia santykius dėl baimės įsipareigoti? Negi tikrai jis toks svajonių jaunikis, jog su visom savo ydom, visos moterys vis tiek norėjo likti? Na, taip, vyras žavus, bet kas slepiasi viduje, niekada negali žinoti.

Ir keliaujame prie knygos esmės. Priklausomybės. Jų daug. Jos vis keičiasi, didėja dozės. Kuriam laikui nustojama vartoti ir vėl grįžtama visu pajėgumu. Vienintelis mane labai erzinęs dalykas, tai milžiniškas šokinėjimas laiku. Nuo vieno įvykio, prie kito, tada vėl grįžtama atgal. Absoliučiai pamečiau laiko tėkmę ir jau nebežinojau, ar jis pasakoja jau apie buvusį atkritimą, ar čia jau naujas. O galiausiai truputį sutrikau, kai žodis į žodį knyga ėmėsi kartotis. Net maniau, kad netyčia atsukau pačią audio knygą. Matyt, toks autoriaus užmanymas pabrėžti patį sunkiausią laikotarpį.

Nepaisant visko, buvo įdomu sužinoti apie autoriaus vaikystę, galimas priklausomybės priežastis, vaidmenų serialuose bei filmuose gavimą bei jų užkulisius ir pažinti jo švelniąją pusę, kaip jis atsiliepia apie savo buvusias merginas, apie kurias kartais kalba su tokiu švelnumu, linkėdamas visko, kas geriausia, bei savo šeimą, kuriai jaučia tik milžinišką dėkingumą.

Dažnai pagalvojau ir apie tai, kaip perskaičiusi šią knygą jausčiausi Matthew Perry mama. Taip, jis apie ją kalbą lyg apie deivę, kuri pagimdė jį pati dar tik bandydama žengti pirmuosius žingsnius į suaugusių pasaulį, viena jį augindama ir dirbdama. Bet tuo pačiu, kartais taip apleisdama vaiką, kad jis nuoskaudą jaučia iki šiol ir būtent dėl to kaltina savo negebėjimą įsipareigoti bei priklausymą medžiagoms. Ir tada pagalvoju, ar tikrai, aš, kaip mama, taip galiu sugadinti savo vaiko gyvenimą? Ir tada mane užgriūva milžiniška našta bei atsakomybė, kurios nežinau, ar įmanoma pakelti.

Apžvalga kaip niekad ilga, nes tikrai knyga sukėlė įvairiausių jausmų, o ir pats autorius vis dar yra nepaprastas žmogus, pasauliui suteikęs tiek daug. Tad ir jums rekomenduoju šia knygą, klausykit ją originalo kalba, išgirskite paties autoriaus tariamus žodžius, išklausykite jį kaip draugą, kuris labai nori jums praverti duris į savo gyvenimą.

  • Matthew Perry „Draugai, meilė ir tas didelis baisus dalykas“
  • Vertėja: Almantė Rimavičienė
  • Leidykla: Baltos lankos
  • Puslapiai: 300
  • Metai: 2023
  • Įvertinimas: 3/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *