Nustebinti sugebanti klasika

Jei ne internete pamatytos rekomendacijos, šis gėris būtų prasprūdęs pro akis. Rekomenduoju ir Jums šios knygos nepraleisti.

Francoise Sagan prisimename iš jos populiariausio ir daugiausiai pripažinimo sulaukusio romano „Sveikas, liūdesy“. Na, o šiame romane kartu su Žiliu persikeliame į 70-ųjų Prancūziją. Kamuojamas depresijos bei ieškodamas gyvenimo prasmės, pagrindinis veikėjas apsistoja pas savo seserį Limožo miestelyje. Netikėtai įsuptas į meilės sūkurį Žilis pasijunta vėl esantis gyvenimo kryžkelėj. Bet kuriuo atveju tenka priimti sprendimus, vėl mėgautis lengvabūdiškumu, kuris atvedė iki dabartinės situacijos, ar atsakyti į jam rodomą meilę bei švelnumą.

Autorė subtiliai, nedaugžodžiaudama perteikia paryžietišką atmosferą. Pamatome žurnalistikos užkulisius, kartu leidžiamės į naktinį veikėjų gyvenimą, kuriame gausu gėrimų, merginų bei nuotykių iki paryčių. Tačiau ne visi taip nori praleisti savo dienas. Čia aiškiai brėžiama takoskyra tarp miesto skubančio gyvenimo ir mažo miestelio kultūros, vakarienių, lėtų vasaros dienų mėgaujantis kito draugija, pokalbiais .

Taip pat stebina autorės gebėjimas visą istoriją perteikti vyro akimis. Nagrinėjama jo vidinė jausena depresijos akivaizdoje, baimė įsipareigoti bei daugelis kitų iš to sekančių klausimų. Labiausiai erzinantis dalykas pasirodė vyrų požiūris į intelektualią moterį. Netgi baimė, noras pasirodyti pranašesniems ar tiesiog bandymas ją pažeminti. Žinoma, čia jau kylančios mano, kaip skaitytojos, vidinės jausenos. Reikia prisiminti, kokiais laikais parašyta knyga ir su kokia kasdienybė visgi moterys turėdavo susidurti. Natali bando tam priešintis ir įrodyti, jog moterys gali daug daugiau nei tik būti namų puošmena.

Romanas nesiekia nei 200 puslapių, tačiau savyje talpina labai daug. Tai klasika, kuri nagrinėja socialines, psichologines ir kitas ramybės visuomenei neduodančias problemas. Tačiau, kad ir kiek panašios temos knygų būčiau perskaičiusi, ši vis tiek sugebėjo nustebinti, o pabaiga pribloškė. Ją paliksiu įvertinti Jums patiems.

  • Vertėja: Laima Rapšytė
  • Leidykla: Vaga
  • Puslapiai: 192
  • Metai: 2022 (naujas leidimas)
  • Įvertinimas: 5/5

Ačiū leidyklai už padovanotą knygą. Tai nedaro įtakos įvertinimui.

Knygą galite įsigyti čia: https://vaga.lt/truputis-saules-saltam-vandeny

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *