Ryan Holiday „Ego yra tavo priešas“

Nesitikėjau, kad taip patiks. Galvojau, ką čia išbandžius audiotekoje, nes užsiimant rankdarbiais, nepaskaitysi. O ši knyga vos 5 valandų ilgio (204psl), tad nieko neprarasiu. Ir man taip patiko, jog planuoju įsigyti jos popierinį variantą ir turėti lentynoje bei pasižymėti man patikusias knygos vietas. O jų buvo tikrai ne viena.

Knyga gana paprasta, o tema aiški – ego (kaip atsiranda, ką žmonės daro ar kaip turėtų elgtis pasisekus ar ištikus nesėkmei). Autorius papasakoja savo istoriją ir pateikia labai daug kitų žmonių pavyzdžių, visų net negalėčiau įvardyti, nuo karininkų, prezidento, iki verslininkų ar sporto atstovų. Visi jie vienaip ar kitaip iškilo, kai kuriuos paveikė ego ir jie krito žemyn, o kiti jį palaužę – sugebėjo išsikapstyti ar pasiekti dar geresnių rezultatų.

Pats autorius teigia, jog knyga parašyta tam, kad mažiau galvotumėme apie save. Ir tikrai taip, kuo tolyn į knygą, tuo labiau supratau, kad iki nuolankumo man dar toli, o dažnai net esu vedama puikybės, pavydo ar pasididžiavimo, kurie man nieko gero nesuteikia. O kur dar tas nesveikas tikėjimas savo pačių svarba. Svarbiausia, jog ego galima suvaldyti ir nukreipti, reikia tiesiog žvelgti į save iš šalies, į ilgalaikę perspektyvą, ko mes iš tiesų siekiame.

Labiausiai man įsiminė teiginys, jog darbus reikia daryti tyliai, o idėjas, per daug neišpasakojus kitiems, tiesiog imti ir pradėti įgyvendinti. Dažnai pasitaiko, jog pradėdamas visiems pasakoti savo planą ar tik kalbėdamas be jokių darbų, po kurio laiko jautiesi taip, lyg jau būtum kažką nuveikęs, nors iš tikro, vis dar stovi toje pačioje vietoje. Juk laiko sugaišome, vadinasi, kažką padarėme. Kai pradedame girtis iš anksto, dingsta visas noras padaryti tą darbą, kad to pasiektume. Tad reikia mažiau susireikšminimo ir daugiau veiksmo. Ego yra begalinis ciklas. Neužtenka manyti, kad išmokai, ir viskas. Ne, jį visada reikia kontroliuoti, pastebėti, valdyti.

Ne visi pateikti pavyzdžiai man tiko ar patiko. Kai kurie atrodė tiesiog nereikalingi. Na, bet kiekvienas knygoje ieškome kažko pritaikomo sau. Taip ir šiuo atveju. Radau tai, ko matyt ieškojau ar kas surezonavo. Todėl ir kitiems rekomenduoju suteikti šiai knygai šansą.

  • Leidykla: Tobulėjimo projektai
  • Puslapiai: 204
  • Metai: 2021
  • Įvertinimas: 5/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *