Gabrielle Zevin „Nepakartojamas A. J. Fikrio gyvenimas“

Knyga apie knygas. Jei nežinote, ką skaityti, tai po šio romano galite susidaryti sąrašą, kurio užteks visiems metams. Knygyno savininkas A. J. Fikris neseniai tapo našliu, knygų pardavimas jau nebe toks nepelningas, negana to, iš jo namų pavogta vertinga eilėraščių rinktinė, tad geriausia būtų tiesiog nusigerti. Tačiau vieną vakarą jo gyvenimas pasikeičia iš esmės. Už neužrakintų knygyno durų jis randa tai, ko niekada gyvenime niekas nesitikėtų. O ar tai į gera, parodys tik laikas.

Ši knyga yra būtent tai, kai norisi kažko lengvo, jaukaus. Skaitant neapleidžia mintis, jog šis romanas galėtų tapti puikiu visų mėgiamu filmu. Pirmoji knygos dalis buvo nuspėjama, su gana daug romantinės linijos klišių, bet vis tiek įdomi. O antroji – jau kupina veiksmo, nenuspėjama, tačiau kartais kiek perspausta. Todėl ir lieku tarp vertinimo labai gerai/vidutiniškai.

Pagrindinis veikėjas A. J. Fikris pradžioje priminė tokį surūgusį senį, tad net nustebau perskaičiusi, kad jis gana jaunas, kažkodėl man jo elgesys ir amžius niekaip nesiderino. Visas tas pagiežos, sarkazmo cinkelis greitai dingo lyg ir nebūtų buvęs. Todėl man labiau patiko nepritapėlio knygyno savininko įvaizdis. Ta jo metamorfozė tiesiog įvyko per greit.

Kalbant apie knygas. Čia jų apstu. Labai įdomus kiekvieno skyriaus pateikimas. Prieš prasidedant naujam skyriui, A. J. Fikris trumpai surašo savo mintis, kurios yra apie tam tikrą kūrinį ir susijusios su gyvenimo etapu. Kartais tai truputį išduoda apie ką bus naujasis skyrius, bet tai tikrai nesugadina įdomumo. Įvairūs romanai bei jų veikėjai minimi ir dialoguose. Kai kuriais atvejais man jų pasirodė per daug ir šiek tiek perspausta, labiau minėjimas dėl minėjimo. Bet kaip rašiau pradžioje, jei norite susidaryti galbūt įdomių knygų sąrašą, šio romano dėka tai tikrai galėsite padaryti.

  • Vertėjas: Regina Šeškuvienė
  • Leidykla: Alma littera
  • Puslapiai: 272
  • Metai: 2021
  • Įvertinimas: 3/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *