Kristina Sabaliauskaitė „Danielius Dalba & kitos istorijos“

Pirmoji pažintis su autorės kūryba. Ir dabar tikrai suprantu, dėl ko K. Sabaliauskaitė tokia populiari ir mėgiama skaitytojų tarpe. Jau nuo pirmųjų knygos puslapių įsitikinau meistriškai įvaldytu žodžiu. Šiose aštuoniose novelėse autorė sugeba sutalpinti nuo kiekvieno žmogaus gyvenimo dramos iki vaizdingų Vilniaus aprašymų.

Ne visos novelės man tiko ir patiko. Kai kurios pasirodė apie nieką, o galbūt tiesiog nesurezonavo ir jų neperpratau. Tačiau tos, kurios užkabino, pasirodė genealios. Mergaitiškas vakaras, virtęs atostogų paslapties ir visos santuokos permąstymu. Kelionė pas dukterį į Angliją, kur pasirodo viskas suvaidinta ir visiškai neprimena Agatha Christie romanų. O kur dar pagiežinga buvusi klasiokė ar visus iš eilės skundžiantis „teisybės“ ieškotojas.

Kai kurios novelės ir veikėjai yra tokie kasdieniški, jog galėtum pagalvoti, kad rašoma apie tavo kaimyną ar gatvėje aplenktą žmogų. Atrodo, kas čia įdomaus, tačiau kažkuriuo momentu vienas sakinys ar vienas veiksmas viską apverčia aukštyn kojom, pradedi žiūrėti į visą situaciją kitomis akimis ir nebegali atsitraukti iki pat pabaigos. Šios trumpos istorijos kupinos dialogų, jose nėra bandoma užkalbėti dantį ar atitraukti dėmesį, viskas labai koncentruota ir pateikta per ironijos ir grotesko prizmę.

Kol kas nesu skaičiusi Kristinos Sabaliauskaitės liaupsinamų „Silva Rerum“ ar „Petro Imperatorė“, tad palyginti tarpusavy šių kūrinių negaliu. Tačiau vien tai, jog „Danielius Dalba & kitos istorijos“ sudaryta iš novelių, įpareigoja į tekstą žvelgti kiek kitaip. Todėl ir kitus skatinu atrasti šią autorę kitokiame amplua.

  • Leidykla: Baltos lankos
  • Puslapiai: 208
  • Metai: 2012
  • Įvertinimas: 4/5

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *