Eddie Jaku „Laimingiausias žmogus žemėje“

Prisiminimai žmogaus, išgyvenusio net ne vieną, o keletą koncentracijos stovyklų. Galėtume verkti, pykti, gailėtis autoriaus, tačiau Eddie mums to daryti neleidžia. Tai viena šviesiausių knygų, kurias teko skaityti apie žydų genocidą. Žinoma, ji kupina sielvarto, skausmo, pažeminimo, išdavystės, netekties, tačiau autorius po kiekvienos negandos vis kreipia dėmesį į teigiamus išgyvenimus, į mažytę viltį tamsoje, į žmogaus gerumą.

Eddie visų pirma laikė save vokiečiu, tik po to žydu. Tad įsivaizduokite, kokią vidinę išdavystę jis turėjo patirti, kai sava šalis pradėjo medžioti savus, nors ir kitos tautybės, gyventojus. Visame romane pabrėžiama išsilavinimo svarba. Jei ne baigti inžinerijos mokslai, kažin, ar koncentracijos stovyklose jis būtų išgyvenęs, kad ir minimaliai, geresnis darbas leido pratempti dar bent vieną dieną. Čia sužinome ne tik apie vokiečių žiaurumą, prie šio genocido prisidėjo ir visos kitos valstybės, pabėgti ar tiesiog dingti nuo žemės paviršiaus buvo beveik neįmanoma. Negalėjai pasitikėti net kaimynu ar buvusiu bendradarbiu.

Šie prisiminimai būtent ir yra ne apie veiksmus, o jausenas, išgyvenimus. Koks jausmas netekti tėvų, visų artimųjų ir netikėtai sutikti savo draugą. Eddie niekada nepraranda vilties, ar bent jau neleidžia jos prarasti mums. Net ir praėjus daugeliui metų po karo, jis vis dar kelia tą patį klausimą, kodėl? Kodėl atsirado ta neapykanta? Kodėl net kaimynai išduoda vieni kitus? Kodėl vieni miršta, o kiti lieka gyventi? Kodėl koncentracijos stovykloje dingsta visas žmogiškumas?

Ant viršelio matome pavaizduotą patį autorių. Pragyvenęs net šimtmetį, jis save laiko laimingiausiu žmogumi žemėje. Juk sugebėjo išgyventi koncentracijos stovyklas bei visus įmanomus žiaurumus, sutikti savo gyvenimo meilę, susilaukti vaikų bei susikurti naujus namus nepažintoje šalyje. Visai netikėtai Eddie pradėjo dalintis savo gyvenimo patirtimi, buvo pakviestas pakalbėti į TedX ir galiausiai būdamas 101-erių metų išleido šią knygą. Tokio šviesaus proto, tokio optimizmo verta pavydėti kiekvienam.

  • Vertėjas: Kristina Aurylaitė
  • Leidykla: Baltos lankos
  • Puslapiai: 192
  • Metai: 2021
  • Įvertinimas: 5/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *