Trent Dalton „Berniukas nuryja visatą“

Jei paminėčiau narkotikų pardavimus, kalėjimą, žmonių dingimą, tikriausiai jums prieš akis atsirastų veiksmo filmo verti kadrai, kažkas panašaus į „Breaking Bad“. O dabar įsivaizduokite viską iš vaiko perspektyvos. Ilajui Belui vos 12 metų, tačiau jo kasdienybė tikrai ne tokia kasdieniška kaip daugelio paauglių. Jo mama priklausoma nuo narkotikų, brolis Ogastas savo noru jau kelerius metus nekalba ir bendrauja tik pirštais rašydamas ore, patėvis narkotikų perpardavinėtojas, o geriausias draugas – Australijoje garsus kalėjimo bėglys. Ir čia tik pati pradžia, tik kruopelytė to, kas laukia romane.

Nors Ilajus apsuptas skausmo, neteisybės ir nusikaltimų, jis nepraranda vilties žmonėmis. Pats sau ir kitiems kelia „gero žmogaus“ klausimą: juo gimstama, tampama ar pasirenkama. Kas lemia mūsų prigimtį ir ar ją įmanomą pakeisti? Visas kūrinys tiesiog persmelktas šeimos stiprybe, kad ir kokia ji būtų, ji yra šeima, su savo trūkumais, pakilimais bei nuopuoliais. Vienintelis dalykas, truputį erzinęs kūrinyje buvo tai, jog pagrindinis veikėjas augo, brendo, bet jo kalbėsena, mąstysena nelabai pasikeitė, ar bent jau nebuvo taip stipriai juntama. Mintyse man jis ir liko vaikas.

Romaną įtaigiai papildė pasakojimas apie kalėjimo Hudinį Plonį, geriausią Ilajaus draugą bei auklę. Sužinome ir jo gyvenimo dramą, norą išgyventi kalėjime skirtus metus bei nepaprastą ryšį su berniukais. Jis tampa lyg geroji fėja, saugumo uostas bei užuovėja broliams. Ir tada klausimas, ar jis tikrai nužudė žmogų, atrodo nebe toks svarbus. Beje, šis veikėjas neišgalvotas ir kuo tikriausias.

„Berniukas nuryja visatą“ yra pirmasis Trent Dalton romanas ir labai pasisekęs bei sulaukęs begalę apdovanojimų. Kaip pats autorius sako: „Ši knyga savyje nešiojasi mano širdį ir sielą“. Ir įdomiausia yra tai, jog pats autorius prisipažįsta, kad šioje knygoje gausu autobiografijos. Todėl tai tik dar labiau intriguoja. Taip pat lietuviškai jau galite rasti ir antrąjį romaną „Visi mūsų tviskantys dangūs“. Jame daugiau magiškojo realizmo ir net pačios Australijos vaizdinių, gamtos, istorijos. Todėl geros literatūros mėgėjams drąsiai rekomenduoju abi knygas. Dabar lieka laukti Netflix platformoje pasirodančio serialo bei naujausio autoriaus romano „Love stories“ vertimo.

  • Vertėjas: Povilas Gasiulis
  • Leidykla: Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla
  • Puslapiai: 528
  • Metai: 2019
  • Įvertinimas: 4/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *