Dovilė Raustytė „Tobulų žmonių istorijos“

Nuo šiol skaitysiu viską, ką tik Dovilė Raustytė parašys. Tikriausiai paskutinį kartą, kai skaičiau kažką panašaus buvo prieš porą metų. Tuo metu Samanta Schweblin ir jos knyga „Pilna burna paukščių“ man atvėrė akis ir vėl grąžino prie skaitymo džiaugsmo. Taip ir Dovilės Raustytės „Tobulų žmonių istorijos“ privertė vėl atsigręžti į magiškąjį realizmą, kuris lietuvių autorių gana primirštas. Arba tiesiog tos knygos nepasitaikė mano rankose.

Pradžioje kiekviena novelė atrodo gana paini, sunku įsijausti, nes jos gana trumpos, bet ties kažkuriuo sakiniu, žodžiu, ateina nušvitimas. Ir taip kiekvieną kartą jau kažkur istorijos viduryje ar vėliau autorė atskleidžia esmę, jog net tenka vėl grįžti kelis puslapius atgal ir perskaityti porą pastraipų dar kartą, įsitikinant, kad tikrai taip ir parašyta. O pabaiga netikėtai apibendrina viską. Todėl prisipažinsiu, tikrai ėjau dar kartą per visas noveles ieškodama atsakymų.

Pati autorė „delfi“ interviu teigė, jog pandemija nebuvo jos įkvėpimas ir tiesiog jau parašytas noveles adaptavo. Neįsivaizduoju, kokios apimties tai turėjo būti darbas, nes atrodo, jog visas veiksmas sukasi būtent šių dienų kontekste. Viskas lyg vyktų dabar ir lyg galėtų nutikti bet kam. Bet tuo pačiu netikėtai įsiterpia magiškasis elementas, kuris kartais net absurdiškai pakeičia, o gal net perkreipia realybę, bet nuo to ji netampa mažiau tikėtina.

Knygoje susiduriame su paprastais ir labai skirtingais veikėjais. Nuo senos kaimynės, kasininko, sutuoktinio iki benamio ar buvusios mokytojos. Visi jie tokie tikroviški, jog galbūt net teko prasilenkti gatvėje. Tačiau istorijai jie gyvybiškai reikšmingi, negalėtum išmesti nei vieno. Kiekvienas turi savo vietą ir kuria savo pasaulį, kuris ne visada toks, kokio norėtum.

Pats novelių rinkinys trumpas, jį sudaro devyni trumposios prozos pasakojimai. Skaitant kiekvienas iš jų pasirodė lyg trumpametražis filmas. Visos šios istorijos galėtų būti plėtojamos ir virsti atskiromis knygomis. Ir nebūtų nei kiek nuobodu. Todėl su nekantrumu laukiu sekančios autorės knygos.

  • Leidykla: Alma littera
  • Puslapiai: 152
  • Metai: 2021
  • Įvertinimas: 5/5

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *