Isabel Allende „Mano sielos moterys“

Prie kavos puodelio pakalbėkim apie feminizmą. Tai lyg pati pradžia ir užuomazga, jei norisi sužinoti, ką reiškia būti moteriškosios giminės: mergaite, gimusia Peru; mergina, susipažinusia su feminizmu bei judėjimus, įkvepiančius veikti; motina, netekusia savo dukros; ir galiausiai moterimi, vis kuriančia bei atrandančia save pačią. Temų daug, todėl jomis tiesiog praplaukiama paviršiumi užkabinant tik pačią svarbiausią mintį ar idėją.

Apie Isabel Allende ir jos kūrybą sužinojau universiteto laikais, tačiau ši knyga pirmoji autorės skaityta. Net gėda prisipažinti, bet taip jau yra. Apie šios nuostabios moters įtaką Lotynų Amerikos literatūrai būtų galima parašyti ne vieną rimtesnį veikalą, tikiu, kad tokių ir yra. Šioje knygoje autorė mini savo žymiausius darbus „Dvasių namai“, „Afroditė“, „Zoro jaunystė“, „Paula“, ir kt. Tačiau jų veikėjais, idėjomis vėlgi tik prabėgama. Gal tai į naudą šių romanų neskaičiusiems, nes sudaroma galimybė patiems atrasti bei susipažinti su autorės kūryba.

Žinant temų aktualumą bei svarbą, norėjosi daugiau. Taip, minėjau susipažinimui tai pats tas, tačiau man, jau kažkiek skaičiusiai apie moterų situaciją Lotynų Amerikoje, Lietuvoje ir apskritai pasaulyje, viskas jau buvo girdėta. Tad tik palinksėjau galva, sutikau su mintimis ir jos tiesiog pasirodė įdomios ir teisingos. Ieškantiems gilesnių pamąstymų, daugiau požiūrio taškų ši knyga gali pasirodyti per daug paviršutiniška bei gana nuobodoka. Rekomenduoju nieko nesitikintiems bei norintiems ramiai praleisti kelis vakarus prie puodelio arbatos ir šia knyga, bekalbant lyg su gera drauge.

  • Vertėjas: Valdas V. Petrauskas
  • Leidykla: Alma littera
  • Puslapiai: 192
  • Metai: 2020
  • Įvertinimas: 3/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *