Guy de Maupassant „Vieno gyvenimo istorija“

Jei ne knygų klubas, tikriausiai šios knygos nebūčiau paėmusi į rankas. Vien autoriaus pavardė, knygos parašymo metai ir anotacija nukelia į mokyklos laikų privalomą literatūrą. Gal taip pirmieji dešimt puslapių ir atrodė. Bet, o, vaikyti! Kiek čia veiksmo, intrigos, kalbos grožio bei tikro gyvenimo!

Taip, taip, XIX a., Prancūzija, aukštuomenės gyvenimas, dvarai, tarnai bei karietos – kas čia gali būti artimo. Pagrindinė veikėja Žana grįžta iš vienuolyno ir svajoja apie amžiną ir taip visų idealizuojamą tikrąją meilę. Ši netikėtai ir atsiranda. Atrodo, reiktų švęsti, tačiau jau per medaus mėnesį Graikijoje vyras pasirodo ne toks, koks galbūt vaizdavosi esąs. Ir po truputį atsiranda vis daugiau ir daugiau ženklų. O tie jaunos merginos išgyvenimai tarp meilės bei pasibjaurėjimo tampa tokie suprantami bei artimi, jog norisi pačiam šokti į veiksmą ir viską ištaisyti.

Skaitydamas knygą nejučia pradėti galvoti, kiek vienam žmogui duota išgyvenimų bei patirčių. Per dešimtmečius jų neatrodo tiek daug, tačiau, kai jie taip sudėti į vieną knygą, lieka tik stebėtis moterų tvirtumu. Nelieka nepaliestos ir kitos temos: tėvų meilė, draugystė, santuoka, moterų teisės, piniginiai reikalai. Tiesiog aprašoma tikra vieno gyvenimo istorija.

Atskiro paminėjimo vertas ir kalbos grožis. Daug jausmų lieka neišsakyti garsiai, tad jie tampa veiksmais bei vidiniais monologais. O kai kalbama svarbesne tema, ne visada išreiškiama tiesiai šviesiai. Tačiau, kai jau įvyksta tas tiesioginis nesutarimas be jokių užuolankų, tai jis būna toks stiprus ir pribloškiantis, kad tiesiog prikausto prie knygos ir negali sustoti, kol viskas neišsisprendė.

Drąsiai rekomenduoju šį romaną mėgstantiems nepagražintas meilės istorijas su trupučiu dramos. Ir tikrai nebijokite, jei jums nepatinka „seniena“. Čia jos nerasite.

  • Vertėjas: Julija Maceinienė
  • Leidykla: Vaga
  • Puslapiai: 248
  • Metai: 2013 (naujas leidimas)
  • Įvertinimas: 4/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *