Elena Gasiulytė „Lietuvos vizionierės. 10 įspūdžiografijų“

Gyvas įspūdžio atpasakojimas. Tokia ši knyga apie dešimt labai skirtingų, bet svarbių moterų Lietuvos istorijoje: Bona Sforza, Marija Liudvika Gonzaga, Sofija Tyzenhauzaitė, Žemaitė, Emma Goldman, Sofija Čiurlionienė – Kymantaitė, Fania Lewando, Clara Rockmore, Birutė Pūkelevičiūtė ir Jurga Ivanauskaitė. Čia nerasite sausų biografijos atpasakojimų. Tai gyvi paveikslai, išgyvenimai, jausmai, charakterio ypatybės bei kokius įpūdžius šios moterys sukelia kitiems.

Prisipažinsiu, keturių moterų pavardes mačiau pirmą kartą, tad visa su jomis susijusi informacija taip pat buvo nauja. Kitos, nors ir girdėtos ar žinomos pavardės taip pat sugebėjo nustebinti. Atrodo, tiek jau daug kalbėta apie Žemaitę mokykloje, tiek daug skaityta apie Boną Sforzą, bet vis tiek likau sužavėta šių moterų sukurtais paveikslais, jų perteikimu. Elena Gasiulytė puikiai valdo žodį, sugeba tiesiog užburti tekstu, kuris lyg plaukia ir nesinori net stabtelti. Tačiau teko save riboti ir skaičiau tik po vieną įspūdžiografiją kasdien, nes juk geru dalyku reikia mėgautis po truputį. O ir pati knyga plonytė.

Atskiro paminėjimo verti ir Miglės Anušauskaitės piešiniai. Be konteksto, jie neatrodė tokie šmaikštūs, nes neištvėriau ir užkart perverčiau visus. Tačiau priėjus pastraipą ir būtent perskaičius tai, ką atitinka pavaizduotas piešinys, jis įgauna daugiau prasmės ir šmaikštumo. Tad šie intarpai tikrai pagyvino tiek patį tekstą, tiek visą knygą. Gal tik norėjosi ir šių dešimties moterų paveikslų, nes vis verčiau viršelį, ir ieškojau atitikmens, nes kaip sakiau, tikrai ne visos pavardės ir tuo labiau veidai buvo žinomi.

Ne viskas buvo lyg sviestu patepta. Autorė rašo apie stiprias, užsispyrusias, kartais net agresyvokas moteris, kurios tikrai pasieks savo ir beje, kurios skatina bei įkvepia veikti ir kitas moteris. Bet kai autorė rašo apie save, savo patirtį ar išgyvenimus rašymo procese, jaučiasi didelis neužtikrintumas, kartais net nusižeminimas. Žinoma, nereikia kelti savęs į aukščiausią lygį ir girtis be nuopelnų, bet savo savivertę taip pat reikia žinoti ir ją palaikyti. Juk vis dėlto ši knyga jau parašyta, leidykla sutiko ją išleisti, vadinasi, čia yra įdėta daug darbo bei pastangų.

Visos dešimt moterų tikrai vertos dėmesio. Neneigsiu, kad mokykloje šią knygą turėtų perskaityti daugelis. Taip pat reiktų net ne vienos tokio tipo knygos. Daugelis istorijų, nors ir svarbių, lieka kažkur užribyje, paraštėse. Tad dalinkimės galbūt negirdėtais vardais, jų pasakojimais, pasiekimais ir kaip Elena, nebijokime pradėti.

  • Leidykla: Tyto alba
  • Puslapiai: 200
  • Metai: 2019
  • Įvertinimas: 4/5
Miglės Anušauskaitės iliustracijos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *