Laurence Rees „Aušvicas: naciai ir galutinis sprendimas”

Mano holokausto žinios labai paviršutiniškos ir ribotos. Šioje knygoje į temą neriame visu gyliu. Liksite pakraupę įvykiais, bet sužavėti knyga, jos pateikimo būdu.

Autorius pasakoja visą koncentracijų stovyklų atsiradimo istoriją, kaip prasidėjo pirmieji trėmimai, ir kokie buvo išgyvenusiųjų bei atsakingų asmenų prisiminimai. Įdomiausia buvo ne istoriniai faktai, o pateikti tikri išgyvenimai, tikros istorijos, kaip viskas prasidėjo, kokios emocijos aplankė žmones ir kaip viskas klostėsi po karo. Grįžti po siaubingų įvykių, o tavo namuose gyvena kiti žmonės, visas miestelis žiūri į tave kreivai, o tavo pažįstamas žmogus net dėvi tavo kostiumą…

Išskiriamos ir kelių šalių situacijos, porą kartų paminėta Lietuva. Ir vėlgi, kaip skirtingų šalių žmonės elgiasi su toje šalyje gyvenančiais žydais. Vieni juos užkart pasmerkė, išdavė. Kiti juos gelbėjo, ieškojo pagalbos ar patys padėjo pabėgti į kitur. Atskirai išskirti ir medikai, prisidėję prie koncentracijų stovyklų darbo. Juk yra hopokrato priesaika, žmogiškumas. Bet tas absoliutus įtikėjimas, kad vis dėlto jie teisūs, prisidedama prie didesnio gėrio, atskleidžia, kodėl vis dėlto viskas galėjo tęstis šitiek laiko. Nepertraukiamas ir sustyguotas planas.

Klausiau audio knygą, bet tikrai rekomenduoju ir popierinį variantą. Net jei ir nemėgstate istorinių knygų, ši jus sudomins ir nepaliks abejingais.

  • Vertėjas: Matas Geležauskas
  • Leidykla: Kitos knygos
  • Puslapiai: 300
  • Metai: 2021
  • Įvertinimas: 5/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *