Fernanda Melchor „Uraganų sezonas“

Kažkur visa tai yra realybė. Žudymai, prievarta, abortas, smurtas, prietarai, skurdas, ir viskas, kas susiję su tamsiausiais žmogaus užkaboriais. Perteikta tiesiai šviesiai, be jokio pagražinimo. Knygoje pasakojamos skirtingos, bet dalinai susipynusios tarpusavyje istorijos, o mes liekame stebėtojai, kurie priima arba atmeta aprašomus įvykius.

Nužudoma ragana, ir tai joks detektyvas, siaubo istorija ar fantastika. Tai kelių žmonių papasakotos savos nusikaltimo versijos. Bet čia koncentruojamasi ne į patį nusikaltimą, jis tarsi atsiduria paskutinėje vietoje. Dėmesys kreipiamas į Meksikos kaimelio realybę, gyventojų prietarus, žmonių kasdienybę. Ir patikėkit, tokia realybė tikrai nepasirodys nei artima, nei patraukli. Dažnai save pagaudavau mąstant, jog čia koks praeitas amžius, tikrai ne šiųdiena. Bet ne, tekste minimos mini detalės mane sugrąžindavo į dabartį ir viskas atrodydavo dar brutaliau.

Net ir anotacijoje minima, jog tekstas plūsta kaip krioklys. Visiška teisybė. Žmonių istorijoms nesimato galo ir atrodo, kad jie nori išpasakoti viską, kas neduoda ramybės. Geroms emocijoms ar bent minimaliam teigiamumui vietos čia nelieka. Po šiuo teksto kriokliu vos spėjame gaudyti kvapą, kol galiausiai viskas aplink pasidaro panašu, gana vienoda ir net nebestebina. Tad kas pradžioje kabino, žavėjo, vertė jausmams ir mintims veržtis per kraštus, pabaigoje pasidarė gana monotoniška ir nebe taip įdomu.

Visgi autorė puikiai perteikia skirtingus požiūrius į tą pačią problemą bei sugeba skaitytoją sudominti. Skirtingi knygos veikėjai vis iš skirtingų perspektyvų perteikia ne pačią geriausią nuomonę vieni apie kitus. Kas vienam atrodo iškrypimas, kitam tyriausia meilė. Kas vienam atrodo atsipalaidavimas, kitam velnio apsėdimas. O ir pati ragana turi daug veidų, kuris teisingas, taip ir lieka nuspręsti pačiam. Tad ši knyga tikrai ne kiekvienam. Tikėjausi kitokios istorijos, o gavau visa tai, ką čia surašiau. Įdomu, bet tik iki tam tikros vietos, nes vienu momentu intriga tiesiog nutrūksta ir jos susigrąžinti nebepavyksta.

  • Vertėjas: Eglė Naujokaitytė
  • Leidykla: Rara
  • Puslapiai: 208
  • Metai: 2021
  • Įvertinimas: 4/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *