Algirdas Toliatas „Tikra tik viltis“

Skirta tikrai ne kiekvienam. Jei tikitės lengvos išminties prieš miegą, ar tiesiog pamąstymų apie gyvenimo vertybes, teks nusivilti. Šis esė rinkinys siekia kur kas giliau ir daugiau. Kunigas nagrinėja skirtingas temas įterpdamas biblijinius motyvus, savą gyvenimo patirtį bei apmąstymus. O šios temos pačios įvairiausios, nuo paties aklo tikėjimo interpretavimo, atjautos kitam iki šių dienų aktualijų bei pandeminio laikotarpio.

Čia pirmoji mano pažintis su Algirdo Toliato kaip rašytojo darbu, nors kunigas yra išleidęs šešias knygas. Todėl ir rašymo stilius man pasirodė kiek neįprastas, painus. Prireikė laiko, kol visi tie persipynę motyvai, citatos bei interpretacijos suderėjo tarpusavyje. O tada jau ir skaityti tapo daug maloniau, nors, tikrai ne greituoju tempu. O ir ne kiekviena esė pasirodė aktuali, tačiau juk ir neįmanoma pritaikyti visko prie kiekvieno žmogaus.

Labiausiai įsiminė paties kunigo atviras žvilgsnis į tikėjimą, net pačių tikinčiųjų kritikavimas. Akla religija, absoliutus visko žinojimas niekada neatnešė tobulėjimo, tik atitolino nuo galimybės atrasti kažką naujo, pritraukti gerumo. O ir gyvenimas, kaip ir tikėjimas ar pati viltis yra kelias, ieškojimas, galbūt net paklydimas, bet ir vėl grįžimas.

Net nebaigusi šios knygos rašiau keletai žmonių, kad jiems būtina ją paskaityti. Žinoma, nerekomenduočiau kiekvienam, nes šis esė rinkinys tikrai specifinis. Turite į jį žvelgti atviromis akimis, priimti ne kritikuodami, o permąstydami ir tiesiog siekdami pastebėti naujas įžvalgas, kurios jus galbūt nustebins ar privers diskutuoti su pačiu savimi.

  • Leidykla: Tyto alba
  • Puslapiai: 216
  • Metai: 2021
  • Įvertinimas: 4/5

Comments

  1. Ačiū, šio autoriaus knygoms reikėjo tokio taiklaus ir nešališko žvilgsnio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *