Vanessa Springora „Abipusiu sutikimu“

Iškeikiau visus šioje knygoje. Na, gerai, pačią autorę galbūt mažiausiai. Bet o šventas naivume… Pedofilijos skandalas, kuris prieš vos daugiau nei trisdešimt metų buvo gana priimtinas ir žinomas. Autorė aprašo savo kaip keturiolikmetės atsiminimus, kuriuose buvo įsivėlusi į santykius su penkiasdešimtmečiu vyru. Aukštuomenės bei motinos palaikymas tiesiog šokiravo. Gerai, kad atsirasdavo blaiviai mąstančių žmonių ir jiems einant gatve bent kažką „užmesdavo“, na, o vargšei bejėgei policijai visai neturiu žodžių, bet ko tik nepadaro žinomumas.

Šis nesveikas mergaičių viliotojas dar ir santykiams papirkinėdavo brandos nesulaukusius berniukus ir, žinoma, visus savo pasiekimus apvainikuodavo aprašydamas tai knygose. Na, gerai, jis ligonis, pats vaikystėje patyręs prievartą. O kaip paaiškinti motinos sutikimą ir net skatinimą šių santykių nenutraukti?

Autorė aprašydama istoriją neretai žvelgią į viską iš savo paauglystės perspektyvos, nebando užkart teisti ar pateisinti nei savęs, nei Gabrielio. Ji po truputį nagrinėja ir leidžiasi į jausmų gelmes. Juk kai tau keturiolika, net nesusimąstai, jog tavo mylimasis gali turėti piktų kėslų. O jei jis dar turtingas, puikiai valdo žodį ir yra visiškas manipuliatorius, sunku tokiam ir atsispirti.

Negaliu pasakyti, ar rekomenduočiau šią knygą kitiems. Tema tikrai paveiki, bet kartais tas pasakojimo lengvumas ar paviršutiniškumas nesuteikia norimo krūvio. Nors vėlgi, čia juk tikra istorija, vien paleidimas ar visko pateikimas iš savos perspektyvos padeda išsilaisvinti. O čia dar sužinome ir porą pavardžių, kuriems tokie santykiai problemų tikrai nekėlė, tad verta peržiūrėti ir savo lentynas.

  • Vertėjas: Greta Štikelytė
  • Leidykla: Baltos lankos
  • Puslapiai: 144
  • Metai: 2020
  • Įvertinimas: 4/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *