Eglė Frank „Mirę irgi šoka“

Šią knygą norėjau perskaityti vien dėl labai prieštaringų atsiliepimų. Ir ją perskaičiusi, tikrai suprantu, kodėl taip yra. Knyga vos pusantro šimto puslapių ir joje net trylika novelių. O jose tiek daug nepatogių temų, nuo motinystės plačiąja prasme iki tarpusavio santykių. Sakytumėt, kas čia nepatogaus, kaip ir viskas aišku. Tad neriam giliau.

MOTINYSTĖ

Kodėl sakau plačiąja prasme? Nes motinystės tema reiškia ne tik vaikų ne/turėjimą, o taipogi ir svarstymą, ar jų reikia, norisi, o galbūt net reiktų nėštumą nutraukti? Ilgesys ankstesnio gyvenimo, dar prieš vaikus, nenoras paleisti esamos dabarties be vaikų, todėl vienintelė išeitis – išvalymas. O kur dar vaikystės traumos ir paveiktas pats šeimos supratimas arba toks vaiko ir būtent mergaitės norėjimo apsėdimas, kad tai net virsta į maniją ir vyras reikalingas tik funkcijai atlikti. Visa tai ir dar daugiau kai kur tiesiogiai, o kai kur tik užuobėgomis pamini Eglė Frank.

SANTYKIAI

O čia jų būta kuo įvairiausių. Dažniausiai moteris tiesiog būdavo nepatenkinta esama padėtimi ir jai vis kildavo kone egzistenciniai apsvarstymas kas kaip ir kodėl. Atskirai galėčiau paminėti ir homoseksualumą, nes net keliose novelėse buvo merginų pora. Bet vėlgi, jis toks natūralus ir neakcentuotas, kad tai labiau faktas, o ne pagrindinis akcentas. Tai man ir patiko, nes tas nenoras įsipareigoti, ieškojimas trumpalaikių santykių ar ilgesys ankstesnio partnerio būdingas visiems.

Šios novelės man pasirodė tokios trumpos, kad kartais net nesuspėdavau įsitraukti, o žiūrėk, jau ir baigėsi. Kai kurios būtų galėjusios tapti atskiromis knygomis ir tikrai aš jas skaityčiau. Vienos man patiko mažiau, kitos daugiau, vienos privertė nuobodžiauti, kitos aikčioti iš nuostabos ir neatsitraukti nei sekundei. Nors knyga vadinasi „Mirę irgi šoka“, nepasakyčiau, kad mirties tema čia pagrindinė, nors jos tikrai būta. Gal man ji tiesiog nepasirodė aktuali ar artima, tad už jos pati ir nesikabinau. O grįžtant prie atsiliepimų, aš būčiau ta, kuriai knyga tikrai patiko ir rekomenduos ją kitiems.

  • Leidykla: Kitos knygos
  • Puslapiai: 144
  • Metai: 2022
  • Įvertinimas: 4/5

Už knygą dėkoju leidyklai „Kitos knygos“. Tai nedaro įtakos mano vertinimui. Juk nuo to skaitymo patirtis nesikeičia.

Beje, kiekvieną mėnesį skaitau bent vieną lietuvių autoriaus knygą. Kviečiu ir jus prisijungti bei Instagram žymėti #lietuviurasytojas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *