Madeline Miller „Achilo giesmė“

Epas, kurio pabaigos neįmanoma pakeisti. Nors visa istorija jau žinoma iš Homero „Iliados“, autorė sugeba įtraukti ir nepaleidžia iki pat pabaigos. Visa Trojos karo priešistorė, eiga ir baigtis perteikiama iš Patroklo perspektyvos, kaip jis susipažįsta su Achilu, kaip prabėga jų paauglystė, kaip tampa įsimylėjėliais ir galiausiai kokia lemtis juos ištinka kare. Tai jis visai istorijai suteikia žmogiško atspalvio, atskleidžia paties karo užkulisius ir stebi stipriuosius karalius iš savos perspektyvos.

Iš pradžių vardų gausa ir mano pačios žinių stoka gąsdino, bet autorė lyg už rankos veda per tekstą, o pastarasis tiesiog plaukia. Skaitai ir jautiesi visiškai paniręs į pasakojimą ir lyg dalyvaujantis pačiame veiksmo sūkuryje. Nors veikėjų čia daug, ne visi jie ir svarbūs. Kai kurie tiesiog paminimi vos keletą kartų ir tarnauja labiau kaip dekoracijos, o ne prisideda prie veiksmo kūrimo. Visi jie – gana statiški, nekintantys, aiškūs, turintys tam tikras būdo savybes. O štai keli, tokie kaip Patroklas, Achilas, Tetidė (Achilo mama), Odisėjas ir dar keletas, išskirti, dinamiški, turintys savą balsą, tikslus, siekius, kurie garsiai išsakomi ir romane.

Labiausiai mane sudomino pirmoji knygos pusė, iki Trojos karo. Galbūt vien dėl to, jog ši istorijos dalis nebuvo girdėta ir žinoma. Na, o vėliau visa ta konkurencija, likimo aukštinimas, garbės troškimas bet kokia kaina atrodė gana hiperbolizuotas. Galiausiai pykau ant Achilo ir kitų, jog elgiasi taip neapgalvotai ir remiasi vien tik savos šlovės aukštinimu. Nors kita vertus, buvo tokie laikai ir toks jau tas epas.

Ši istorija tikrai tinkama tiek suaugusiems, tieks paaugliams. Autorė puikiai atskleidžia didžiąsias vertybes ir ydas, mini kai kuriuos geriau žinomus dievus, aprašo ir keletą mitų, kuriuos būtų galima nagrinėti ir plačiau. Visko po truputį, tad manau, kad kiekvienas ras ir pritaikys kažką sau. Ne per seniausiai išleista ir nauja autorės knyga „Kirkė“, kuri tikrai atsidūrė mano „must read“ sąraše.

  • Vertėjas: Adonė Mitkevičienė
  • Leidykla: Baltos lankos
  • Puslapiai: 384
  • Metai: 2021 (naujas leidimas)
  • Įvertinimas: 4/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *