Jim Carrey ir Dana Vachon „Memuarai ir misinformacija“

Daugiau fantastikos elementų nei pačiuose Jim Carrey filmuose. Kaip ir skelbia viršelis, romanas tikrai yra apie žmogų vardu Jim Carrey. Tik čia daugiau fikcijos, satyros, ironijos bei misinformacijos nei memuarų. Pradėjau skaityti vedama vienos idėjos, geriau susipažinti su aktoriumi, jo vidiniais demonais, išgyvenimais, tačiau jau po pirmųjų puslapių buvo aišku, kad ši knyga yra visai kas kita nei tikėtasi. Čia gausiai minimos žymių žmonių pavardės, pašiepiami gyvenimo guru ir mokyklos, išgyvenama dėl filmų scenarijų, atrandama meilė ir net prasideda pasaulio apokalipsė.

Jau dabar atsitraukus nuo knygos sunkiai suvokiu, kaip autorius sugebėjo visas temas sulieti į vieną. Gal todėl ir skaitant romanas pasirodė visiškai be struktūros, siužeto linijos ar vienos krypties link kurios būtų tolygiai judama. Ne, ne. Čia viskas kitaip. Mes stebime kaip Jim Carrey žiūri dokumentinius filmus ir juos interpretuoja, atranda savo meilę, patiria nesėkmę bei įvairių atsitiktinumų dėka vėl bando kilti karjeros laiptais, susipažįstame geriau su jo draugais guru stovykloje, o kur dar kova prieš blogį.

Tikrai ne kartą googlinau kai kuriuos faktus. Jim Carrey yra nuostabus aktorius ir jo paties gyvenimas tikrai vertas biografijos, tad ir čia bandžiau už kažko užsikabinti. Bent už mažiausio teiginio, kuris galbūt tiesa. Bet ar tada atsakymas būtų pateiktas google? Nemanau. Patys slapčiausi norai, mintys ir išgyvenimai taip gerai paslėpti, kad sunku juos aptikti, o prisidengiama ironija bei satyra. Nes kas kitas, jei ne tu pats, kuri savo gyvenimą ir gali viską sumalti į vieną, juk literatūra, fikcija neturi ribų. Čia autorius ir žaidžia visomis savo turimomis galiomis.

Šiais metais pasižadėjau neužbaigti romanų, jei jie manęs nesudomina, jei iš jų nepasiimu kažko sau. Tad net nežinau, kiek kartų norėjau užmesti šios knygos skaitymą, bet vis tęsiau. Vis radau įdomių įžvalgų, o ir svajojau atrasti atsakymą kodėl būtent viskas taip čia pateikta, ir kaip autorius sugebės užbaigti romaną. Net ir viską perskaičiusi jaučiuosi pasimetusi. Jei atvirai, knygos nerekomenduočiau niekam, nebent jūs esate tas, kuriam patinka visiškai nurauti siužetai. O geriausiai visą situaciją atspindinti mintis būtų „Tiesa slypi kažkur anapus“.

  • Vertėjas: Laura Jonaitė
  • Leidykla: Alma littera
  • Puslapiai: 264
  • Metai: 2021
  • Įvertinimas: 2/5

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *