Lorena A. Hickok „Helenos Keler istorija“

Man vis dar nesuvokiama, kiek savyje kai kurie žmonės turi užsispyrimo bei ryžto pasiekti saviems tikslams nepaisant visų kliūčių gyvenime. Ir čia jau nekalbu apie finansus, kažkokios srities neišmanymą ar žinių stoką. Visa ši istorija pasakoja apie aklą bei kurčią mergaitę, kuri vos dvejų metų neteko viso mums matomo bei girdimo pasaulio suvokimo ir tapo uždaryta savo pačios tamsoje, kurioje buvo įkalinta iki atsidavusios mokytojos atsiradimo.

Viskas skamba taip neįtikėtinai, bet čia kuo tikriausia istorija. Net negalėčiau pasakyti, kam romane kliuvo pagrindinis vaidmuo – mokytojai ar Helenai, nes tik jų abiejų bendromis pastangomis, noru pasiekti savo tikslą, buvo įveiktos visos kliūtis, nuo bandymo suprasti kas yra kas iki universiteto baigimo. Įsivaizuojat? Akla bei kurčia mergaitė, tikriausiai net neprisimenanti kaip atrodo daiktai, sugebėjo išmokti juos įvardyti, atpažinti, aprašyti, išmoko net kalbėti ir baigė bakalauro studijas. O visa istorija ir yra apie tai, kaip joms abiem pavyko to pasiekti bei su kokiomis kliūtimis jos susidūrė.

Su šiomis veikėjomis keliaujame nuo pat pradžių. Susipažįstame su Helena, jos vidiniais išgyvenimais jau esant šešerių, kai absoliučiai niekas jos nesupranta, o ir ji pati negali išreikšti savų poreikių. Net tėvai šioje situacijoje yra bejėgiai iki atsirandant mokytojai. Tik ji sugeba prisibelsti iki Helenos supratimo, jos uždaro pasaulio. Ir patikėkit, šios kelionės pradžia tokia sudėtinga, kad prireikė visų įsitraukimo ir kartais griežčiausių priemonių. Tačiau žinote kaip būna su domino. Užtenka vos vieno postūmio, ir galima išjudinti visą kalną. Taip ir šioje istorijoje, pirmasis žingsnis žengtas ir kelio atgal nebeliko, tik judėti pirmyn į atsiveriantį platų pasaulį.

Pagal knygos sakinių struktūrą, visą pasakojimo manierą, knyga skirta maždaug 12 metų vaikams. Tačiau tikrai leis mėgautis istorija ir suaugusiems. Romane leidžiamasi į patį žmogaus vidų, jautriausius ir sunkiausius išgyvenimus su kuriais tenka susidurti nematančiam bei negirdinčiam pasaulio bei jį supančių žmonių. Todėl visi skaitantys ras savą mintį, galbūt net savą motyvaciją ir tikrai mėgausis šia trumpa, bet nepaprasta istorija.

  • Vertėjas: Virginija Traškveičiūtė
  • Leidykla: Alma littera
  • Puslapiai: 144
  • Metai: 2021
  • Įvertinimas: 4/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *