Ellery Lloyd „Sekama“

Instagramo aktualijos, tačiau ne Lietuvos mastu. Čia jums ne keliasdešimt ar keli šimtai tūkstančių sekėjų. Kalba eina apie moterį, turinčią porą milijonų kiekvieną dieną ją stebinčių žmonių. Todėl viskas turi būti tobulai apgalvota, kiekvienas atsakymas į žinutę, komentarą, sekančios savaitės ar net mėnesio įrašai. Viskas surežisuota, todėl kartais net sunku atskirti, kur tikrieji tavo jausmai, o kur ta išgalvota interneto asmenybė su patarimais bei neslepiamais „tikro“ gyvenimo užkulisiais.

Emės planas yra išgarsėti tapus mama. Tad ji pradeda dirbti ties socialiniais tinklais. Tiesiogine to žodžio prasme dirbti: agentė, bendradarbiavimas su prekiniais ženklais, kiekvienas iš anksto parašytas įrašas, surežisuotos nuotraukos bei nenutraukiamas bendravimas viešumoje su visais, kas tave užkalbina. Svarbiausia įtikti savo sekėjams, sakyti tai, ką jie nori girdėti: kaip tau sunku, kokie netvarkingi namai, tavo vaikai irgi nemiega naktimis, tau irgi motinystė dažnai yra kančia. Bet čia ir knygos esmė. Realybė prasilenkia su kuriamu turiniu. Emei puikiai sekasi auginti vaikus, tačiau internete ji turi prisitaikyti prie daugelio, tad dažnai dalija patarimus su problema net nesusidūrusi. O kur dar įpintas trileris.

Ši knyga man patiko savo daugiasluoksniškumu. Pirmoje vietoje jau anksčiau minėtas Emės realybės prasilenkimas su kuriamu interneto turiniu, taip pat jos vidiniai jausmai. Vėliau jos vyro požiūris į visą Instagramo veiklą bei ją pačią, o tuo pačiu paliečiami ir tarpusavio santykiai. O kur dar paties vyro vidiniai išblėsusio rašytojo išgyvenimai. Galėtume sakyti, jog viskas skamba kaip nebloga šeimyninė drama. Tačiau autorė įpina ir gana detaliai išvysto trilerio liniją. Atsiranda persekiotojas, siekiantis keršto už milžinišką padarytą skriaudą. O kaip kas ir kodėl, paaiškėja tik pabaigoje.

Nesu trilerių ar panašios stilistikos knygų gerbėja, nes man juose būna per daug įtampos, per daug painiavos ir norisi atsakymą sužinoti čia ir dabar. Tačiau ši knyga sugebėjo įtraukti iš lėto, ta trilerio linija buvo tik viena iš atšakų, kuri ir suteikė knygai kitokio įdomumo bei įsitraukimo. O ir pati knyga man pasirodė labai artima, tiek galvojant apie motinystę, sekamas mamas instagrame bei jų dalijamus patarimus, pačius komentatorius bei jų nuomonę, nesvarbu, jos reikia ar ne, bei kiek mes patys viską priimame už gryną pinigą.

  • Vertėjas: Rima Rutkūnaitė
  • Leidykla: Alma littera
  • Puslapiai: 336
  • Metai: 2021
  • Įvertinimas: 4/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *