Sarah Ockwell-Smith „Antrasis kūdikis“

Ši knyga yra būtent tai, ko man reikėjo besilaukiant antrojo vaiko. Praktiniu požiūri juk antrąjį vaiką prižiūrėti lengviau, žinai, ko tikėtis, ką daryti ligų atveju ar kaip paprasčiausiai tvarkytis buityje su naujagimiu. Tačiau ne viskas taip paprasta. Juk pirmagimis su savo emocijomis niekur nedingsta, o kur dar tapimas iš vienturčio ir dėmesio centro į vyresnįjį brolį. Esu mačiusi labai skirtingų pavyzdžių brolių ir seserų santykių ir niekaip nesupratau, iš kur toks skirtumas, juk tėvai visada nori tik geriausio ir kad vaikų tarpusavio santykiai būtų kuo sklandesni. Tad ši knyga būtent apie viską nuo pradžių: apsisprendimo turėti antrąjį vaiką, paties nėštumo, pasiruošimo gimdymui, vidinių mamos jausmų bei pirmųjų dienų jau su dviem vaikais.

Pirmieji skyriai skirti dar tik svarstantiems, ar tikrai būtų džiugus šeimos pagausėjimas. Kada geriausias laikas susilaukti antrojo vaiko, koks visgi amžiaus skirtumas tarp vaikų geriausias (ne tik vaikams, bet ir tėvams). Gana plačiai net papunkčiui išryškinti tiek privalumai, tiek trūkumai, moksliniai faktai bei kitų tėvų patirtys. Taip pat rašoma apie antrąjį pastojimą, kokia tikimybė pastoti žindant, savo viso ciklo metu ir kodėl galbūt taip lengvai pastojus pirmąjį kartą, susiduriama su antriniu nevaisingumu.

Tolimesni skyriai labiau praktiški. Kodėl būtent nuo šešto nėštumo mėnesio ir po vaiko gimimo pirmus tris mėnesius pirmagimio atžvilgiu niekas neturėtų kisti, kodėl rutina tokia reikalinga. Kokius, daiktus galima vėl panaudoti. Kai prasideda gimdymo veikla, kaip elgtis ir kur turėtų likti pirmagimis. Šie skyriai man priminė, kad tikrai dar ne viskam esu pasiruošusi ir liko daug neatsakytų klausimų, kuriuos šeimoje dar teks aptarti.

Galiausiai autorė gana plačiai kalba ir apie mamą užplūdusius naujus labiau neigiamus jausmus. Atsiranda baimė dėl meilės antrajam, kaltė dėl per mažai skiriamo dėmesio vyresnėliui, o kur dar sudėtingos situacijos, kai abiem vaikams tuo pačiu metu prireikia mamos. Labiausiai įsiminė mini praktiniai pasidalijimai tarp vaikų bei vyro ir žmonos, kurie gali padėti išlaikyti tėvų – vaikų ryšį ir kad nei vienas vaikas nesijaustų apleistas kito šeimos nario. Taip pat kitų mamų pasakojimai, kokios emocijos užplūdo tam tikrose situacijose bei kaip su jomis tvarkėsi.

Norėjosi sužinoti daugiau apie pirmojo vaiko emocijas ir kaip reiktų su jomis kovoti, nepalūžtant pačiai. Žinoma, kiekvienas vaikas skirtingas ir reakcija į tam tikrus dalykus gali kardinaliai skirtis. Tačiau norėjosi išgirsti daugiau pasakojimų apie pirmojo vaiko tiek emocinį, tiek psichologinį pasaulį. Taip pat Lietuvoje kai kurios gimdymo praktikos (pasirinkta savu noru iš anksto cezario pjūvio operacija ir kiti su tuo susiję prašymai, gimdymas namuose) netaikomos bei neaktualios. Nors buvo įdomu sužinoti kaip tokiu atveju elgiamasi.

Man ši knyga buvo naudinga ne tik išsikelti konkretiems klausimams, kuriuos dar reiks aptarti šeimoje, bet ir ramesnei jausenai, užtikrinimui, kad bet kokiu atveju, viskas bus gerai. Visiems visko pasitaiko. Tiek blogesnių dienų, tiek geresnių, nuo ko keičiasi emocijos bei santykiai. Todėl drąsiai šią knygą rekomenduoju planuojantiems šeimos pagausėjimą ar jau besilaukiantiems tėvams.

  • Vertėjas: Rima Guzelytė
  • Leidykla: Vaga
  • Puslapiai: 320
  • Metai: 2019
  • Įvertinimas: 4/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *