Jose Saramago „Aklumas“

Susiskaldžiusi visuomenė šių dienų pandemijoje yra pokštas palyginus su romane visą miestą užklupusia aklumo epidemija. Taip, aklumas tampa užkrečiamas ir neišvengiamas. Pradžioje bandoma jo saugotis, pirmieji aklieji prievarta suvaromi į psichiatrinės ligoninės patalpas. Kareiviai jas saugo, bet viduje kiekvienas už save. Išeisi iš pastato, būsi likviduotas.

Autorius jau nuo pirmųjų puslapių palaipsniui juda link naujosios santvarkos susikūrimo. Stebime viską iš taip arti, lyg patys būtume įkalinti toje ligoninėje be jokios vilties ištrūkti. Atsiranda žmonių susiskirstymas, valdžios siekis, brutalumas ir visa kita, kas gali sekti po to. Tačiau negi tikrai neįmanomas žmogiškumas, pagalba į bėdą patekusiam nelaimėliui, kuris visai toks pat kaip ir tu? Kiek daug psichologinių problemų paliečia autorius, ir kartais jos visai nesusijusios su epidemija.

Kai pasaulis tampa nematomu ir gali pasikliauti tik savomis jėgomis, žmonių vardai nebeegzistuoja. Žmonės tampa jų turimomis savybėmis. Taip ir šioje knygoje nerasime nei vieno vardo, sutiksime daktarą bei jo žmoną, senį su raiščiu, pasileidusią merginą, jauną berniuką bei pirmąjį apakusįjį. Nerasime ir nei vieno išskirto dialogo. Jis įplaukia į tekstą be atskirties bei susijungia į aprašymus, kitus pokalbius. Kartais tai supainioja, apsunkina visą knygą, bet norisi judėti toliau, kapstytis su visais kartu.

Knygą būtų galima suskirstyti į dvi dalis. Pirmoji dalis psichiatrinėje, kuriamos naujos taisyklės, bandoma prisitaikyti prie naujo gyvenimo. Tuo pačiu nebeegzistuoja moralė bei pati paprasčiausia higiena. Tad kartu su aklaisiais braidžiojame po užsikimšusią kanalizaciją, matome bei uodžiame visą purvą. Antroji dalis atskleidžia likusią visuomenę, jų kasdienes kitokias kovas už būvį, patį tikriausią išgyvenimą. Kiekviena dalis turi savų privalumų ir trūkų, tačiau visgi antroji man pasirodė silpnesnė. O kur dar prasidėjęs pačių veikėjų filosofavimas, iš kur jis, kodėl jie tapo tokie atitolę bei nebepasiekiami.

Jei ieškote lengvos knygos su intriga, tai šis romanas ne jums. Tai tikrai nėra lengvas skaitinys. Jis kviečia įsipareigoti bei tikrai pajusti visus sunkumus, su kuriais susiduria aklumo epidemija užsikrėtę žmonės. Esame priversti kelti klausimus savai visuomenei bei matyti galimus atsakymus.

  • Vertėjas: Leonas Judelevičius
  • Leidykla: Kitos knygos (naujas leidimas)
  • Puslapiai: 296
  • Metai: 2020 (naujas leidimas)
  • Įvertinimas: 5/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *