Psichologinės knygos

Tenka dažnai išgirsti žmones sakant, kad nemėgsta saviugdos knygų. Nesu ir aš didžiausia fanė, bet tikrai galiu teigti, jog tokios knygos reikalingos. Kartais jų viena ar kita tema praverčia būtent tuo gyvenimo laikotarpiu ir tampa tikru išsigelbėjimu atradus ir kitiems nutinkančias panašias situacijas, paaiškinimus bei kaip tai išgyventi ar su tuo susidoroti.

Per metus psichologinių knygų perskaitau keletą. Tačiau jos įsimena ilgam ir žinau, kad prie jų dar grįšiu ir ateityje. Jų skaitymo tempai lėtesni, dažnai įterpiu ir grožinės literatūros knygas, daug žymiuosi ar tiesiog skaitau tą pačią pastraipą net nežinia kiek kartų.

Mano lentynoje tobulėjimo bei savęs pažinimo knygų gana daug, nes jas išsirenku būtent tuo laikotarpiu, kai tai atrodo tiesiog būtina. Tačiau skaitymo momentas ateina žymiai vėliau. Šiame įrašė noriu su jumis pasidalinti būtent vagos leidyklos knygomis (tai ne reklama, o mano nuoširdi rekomendacija). Kiekvienos knygos tema svarbi ne tik būtent tuo momentu konkrečiam skaitytojui, bet ir kiekvienam žmogui, kuris nori geriau suprasti tarpusavio santykius bei supantį pasaulį, situacijas, kuriose dažnas atsiduria.

Robin Norwood „Moterys, kurios myli per stipriai“ – psichologinė priklausomybė nuo kito asmens bei nelaimingi santykiai – tai tik kelios temos, kurias apima ši knyga. Autorė nagrinėja jų pagrindą, kilmę, psichologinę žalą bei pateikia išeities taškus. Šią knygą rekomenduočiau perskaityti ir su alkoholizmu šeimoje susidūrusius žmones.

Susan Forward, Donna Frazier Glynn „Mamos, nemokančios mylėti“ – knyga toms, kurios supranta, kad dažniausiai jaučia ne dėkingumą mamoms, o jų ne/tiesioginį psichologinį smurtą ir neranda ar tiesiog nesugeba to suprasti bei paaiškinti. Nagrinėjami skirtingi motinų tipai bei pateikiama, kaip su tuo kovoti.

Susan Forward, Craig Buck „Meilė kaip apsėdimas“ – obsesyvi meilė, kai norisi kontroliuoti kitą, galbūt net nesuprantama, kad santykiai baigėsi ir metas juos paleisti. Nesvarbu, kurioje barikados pusėje esate, ši knyga padės ištrūkti iš tokių santykių bei atgauti savo paties gyvenimo kontrolę.

Susan Forward „Toksiški tėvai“ – jei bent turite įtarimą, kad jūsų santykiai su tėvais nėra grįsti vien tik teigiamomis emocijomis, ši knyga jums. Jei jaučiate kaltę, jei niekada jiems neįtinkate, jei su jumis vis dar elgiasi kaip su mažu vaiku, jei jaučiatės kontroliuojami ar jus tiesiog lydi nepasitikėjimas, čia rasite panašių istorijų bei įžvalgų, kaip sau padėti.

Dan Kindlon, Michael Thompson „Augant Kainui“ – geriau suprasite stereotipus, kurie supa augančius berniukus. Iš kur tas pyktis, tyla, liūdesys, atšiaurumas. Juk berniukai turi būti drąsūs, konkurencingi. Šioje knygoje atrasite kaip lavinti emocinį raštingumą, empatiją, kaip palaikyti berniukus bei atliepti jų jausmus. Net jei neturite vaikų, galbūt ši knyga padės geriau suprasti vyrų mąstymą bei juos supančius įsitikinimus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *