Virginie Despentes „Vernonas Subutexas1”

Vernonas yra tas vyras, kurį būtų kieta įsimylėt, bet realiam gyvenime jis užknistų juodai. Jei tikitės, kad ši knyga apie pagrindinio veikėjo tapimą benamiu, jo dorojimąsi su problemomis ir tiesiog patiriami išgyvenimai, tai teks labai nusivilti. Ko jau ko, bet čia Vernono sutiksite mažiausiai.

Knygoje apstu veikėjų. Jie absoliučiai paribio žmonės, kurių, pripažinkim, nelabai pažįstam: porno žvaigždė, transeksualai, musulmonai, vyrai mušantys žmonas bei vaikus, narkomanai, nacionalistai. Kiekviename skyriuje kalba vis kitas veikėjas, kartais jis susijęs su Vernonu, bet dažniausiai ne. Šie žmonės pasakoja savo istoriją, gvildena savas problemas, kurios verčia pakraupti, susimąstyt, bet tuo pačiu neleidžia teisti, nes būtent čia jų požiūrio taškas. Įdomiausia išgirsti kelias perspektyvas ir matyti, kaip jos viena kitai prieštarauja.

Šių dienų Prancūzija, bet perteikiamas tik pats jos paviršius bei ta bohemiška/rokenroliška ir visokia kitokia muzikali aplinka. Žinoma, toks knygos stilius. Juk ir pats Vernonas buvęs vinilų parduotuvės savininkas, nusimanantis muzikoje, tad ir visa ši aplinka „prie meno“. Muzikos grupių bei dainų pavadinimų čia apstu. Kartais tai erzino, nes nei aš klausysiu tos dainos, nei ji kažkokią super duper prasmę čia perteikia. Tad tas perdėtas muzikalumas lyg iš sąrašo mano atžvilgiu pliuso nepridėjo. Nors spotify galite rasti neblogų grojaraščių būtent šiai knygai.

Atskiro paminėjimo verta ir knygos kalba. Vertėjas Paulius Jevsejevas yra genijus. Tokio sklandaus pasakojimo ir taip puikiai perteikiančios kiekvieno veikėjo charakterį knygos dar reiktų paieškoti. Vidiniai monologai bei tarpusavio pašnekesiai tokie gyvi, kad net kartais išmuša iš vėžių, jei nesi pratęs prie tam tikro stiliaus. Prisipažinsiu, keiksmažodžių ir marozų kalbos čia apstu, tai mane ir stebino, ir traukė.

Irish times rašė, jog ši istorija apie mus visus. Na, nelabai. Su veikėjais tikrai nesitapatinau, nes jie visai nepanašūs į mane ar sutiktus žmones. Taip, ydos, pomėgiai, apkalbos ir apskritai požiūris į gyvenimą būdingas visiems, tad gal kai kurių sąlyčio taškų ir įmanoma atrasti. Nors ir trūko paties Vernono, nors ir trūko susitapatinimo su veikėjais, vis tiek rekomenduoju šią knygą kaip tikrai įtraukiančią bei paveikią. Tiesiog geros literatūros dozė.

  • Vertėjas: Paulius Jevsejevas
  • Leidykla: Baltos lankos
  • Puslapiai: 352
  • Metai: 2020
  • Įvertinimas: 4/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *