Gilly Macmillan „Auklė“

Lengvesnio trilerio parašyt neįmanoma. Ir nesakau to blogąja prasme. Per savo gyvenimą nežinau, ar esu skaičius jų bent pora, tad toks lengvumas mane pritraukė ir nevertė jaudintis ar nemiegoti. Buvo judama palengva, vis grįžinėjant į praeitį, pateikiant istoriją iš kelių perspektyvų.

Absoliučiai visas turinys aprašytas knygos nugarėlėje, ko daryti tikrai nereikėtų. Romanas lengvai nuspėjamas, tad ta atsiradusi paslaptis ar kuriamos įtampos greitai išsiaiškinamos ir per jas tiesiog praplaukiama. O apie pabaigą tai iš vis atskira tema. Tempė tempė gumą ir galiausiai staigiai viską nukirto, be jokių užuolankų, be nieko. Tad atrodė, jog pirmieji 300psl buvo tik įžanga, o po to užkart pereinama prie pabaigos, be jokių užuolankų.

Istorija pasakojama kelių veikėjų skirtingomis patirtimis bei mintimis. Buvo tikrai įdomu pamatyti, kaip į vieną situaciją žvelgia dukra ir taip jos nepakenčiama mama. Taip pat yra ir detektyvo vaidmuo, kuris tiria rastos kaukolės bylą. Ar reikėjo jo atskirų skyrių ir jo požiūrio? Nemanau. Pačiai istorijai jis nelabai pasitarnavo, nebent kaip visuomenės atspindys į pasiturinčius žmones. O karts nuo karto kelionė į praeitį labai mažino įtampą, nes viskas tapdavo gana nuspėjama.

Čia veikėjai gana vienapusiški. Jokio augimo. Labiausiai atskleidžiamas auklės Hanos charakteris, jo kaita, priežastys ir visa ko pasekmės. Mama ir liko tokia ant klaustuko, lyg ir buvo bandoma ją pateisinti, paaiškinti jos požiūrį, bet tie visi klausimai ir liko kažkur kaboti. Na, o dukra Džo – absoliučiai nejudantis veikėjas, mato tik gera ar bloga, nėra jokio tarpinio varianto.

Rašau, rašau, ir viskas atrodo blogai, bet taip nėra, nes visgi skyriau gana aukštą įvertinimą. Istorija gana lengva, tačiau užkabinanti ir visgi norisi sužinoti kaip viskas baigsis. Nors ir nuspėjama, bet tai netrukdė mėgautis pačiu pasakojimu. Dialogų gausa suteikė polėkio, tad ir tie 400psl prabėgo greitai. Jei nesate trilerių mėgėjai – rekomenduoju. Na, o jei skaitote vien detektyvus, trilerius ir ieškote kažko paslaptingo, nenuspėjamo – tada ši knyga tikrai ne jums.

  • Vertėjas: Mykolė Lukošienė
  • Leidykla: Baltos lankos
  • Puslapiai: 432
  • Metai: 2020
  • Įvertinimas: 4/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *