Rob Jacobsen „Neregimieji“

Įsivaizduokite saviizoliaciją su šeima visam laikui, saloje, kur žemynas pasiekiamas porą valandų irkluojant valtį. Žinoma, pasakysite, kad sala, tai ne butas, o grynas oras suteikia optimizmo. Deja, kartais tai netiesa. Rob Jacobsen romane „Neregimieji“ aprašomas Bariojos šeimos kasdienis gyvenimas saloje (kuri taip pat vadinama Bariojos sala). Tai ne tik gyvenimas atskirtiems nuo kitų, tai susitaikymas su tuo, ką turi. Žinoma, šeimos vyras Hansas vis randa būdų, kaip tą gyvenimą palengvinti: ieško papildomo vandens šaltinio, pastato prieplauką bei švyturį, atnešančiams salai daugiau galimybių. Bet kiekvieną dieną vis tiek reikia išgyventi tik iš savo turimų išteklių: sužvejojamos žuvies, auginamų gyvulių, prekybos su žemynu.

Galėčiau atpasakoti visą turinį, bet tuo pačiu neatskleisčiau nieko. Tik pats tekstas perteikia absoliučią kasdienybės pajautą. Vos paėmus knygą į rankas pagalvojau, jog tai bus dar vienas niūrus, nuobodus, vien tik aprašymų kupinas romanas. Labai klydau. Kiekvienas skyrius knygoje atpasakoja tam tikrą dieną ir vis judama mėnesiais ar net metais į priekį. Romanas neturi jokios intrigos ir tai mane sužavėjo. Jaučiausi neįsipareigojusi, lyg pati gyvenčiau su mažąja Ingrida ir augčiau su ja. Kiekviena diena atnešdavo tam tikrų iššūkių, nuoskaudų ar džiaugsmų, bet viskas juk praeina, pats gyvenimas taip pat.

Šioje knygoje mažai dialogų, bet daug vidinių apmąstymų. Kartais jie išsakomi garsiai, bet dažniausiai nutylimi ir pasiliekami tik sau. Veikėjų charakteriai ramūs, nekeliantys dramos, todėl net pačiai už juos norėjosi pykti, rėkti bei jiems patarti. O kai gyvenimas saloje tampa išlikimu už būvį, ypač, kai užklumpa neregėtos žiemos, sausros ar viską po savęs naikinančios audros, norisi gūžtis bei džiaugtis savu gyvenimu.

Knyga buvo nominuota 2017 m. Man Booker International premijai. Ne be reikalo. Rekomenduoju šią knygą visiems, pavargusiems nuo dramos, ieškantiems paprastos užuovėjos bei vidinės tylos. Iš viso Rob Jacobsen parašė 4 šios Ingridos Bariojos serijos knygas. Antroji dalis „Balta jūra“ taip pat yra išversta į lietuvių kalbą, na, o kitų dviejų dalių dar teks palaukti. Manau, kad ateityje skaitysiu ir kitas „Neregimieji“ dalis, tačiau tai tikrai nebūtina, nes istorija neįpareigoja ir pasibaigia būtent taip kaip reikia.

  • Vertėjas: Nora Strikauskaitė
  • Leidykla: Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla
  • Puslapiai: 264
  • Metai: 2018
  • Įvertinimas: 5/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *